Bygg en egen musikspelare med eller utan touchskärm som strömmar din musik trådlöst

Bild från https://twitter.com/vesaylikyla/media
Bild från https://twitter.com/vesaylikyla/media

Idag finns det många musikspelare att köpa i handels, musikspelare som ansluter till Wifi-nätverket och spelar upp musiken som du väljer från din mobiltelefon eller dator. Nackdelen är priset, att köpa en enklare musikspelare som har stöd för Spotify så kostar det 1000-1500 kr. För att få fler funktioner räcker det inte med den summan, då ökar priset med minst det dubblar. Här kommer ett tips där du kan bygga din egen musikspelare med Spotify som du kan störa från alla dina enheter. Allt för runt 700 kr.

Detta behöver du

  • 1 st Raspberry Pi (250 kr första modellen och B)
  • Adafruit PITFT Mini Kit Touchskärm (450 kr)
  • Internetuppkoppling (Ethernet eller Wifi)

Sedan behöver du strömförsörjning via en microusb-kabel samt högtalare att koppla till din nya musikspelare. De två sistnämnda produkterna brukar man ha i hemmet någonstans därför listar vi inte dem i inköpslistan.

Skärmen är det bara att sätta på din Raspberry Pi, det är ett komplett paket.

Pi MusicBox

Pi MusicBox är en komplett plattform för att förvandla din Raspberry Pi till en monstermaskin för musikuppspelning. Vill du bara skapa en musikspelare utan touchskärm så går det också bra, då kan du skippa det steget. Pi MusicBox har stöd för de vanligaste filformaten samt möjlighet att spela upp musik via Spotify, SoundCloud, Google Music samt Podcasts via bland annat iTunes. Läs mer på http://www.pimusicbox.com/

Där kan du även ladda ner Pi MusicBox som du installerar på ett SD-kort (minst 1 GB). Instruktioner för att lägga över avbilden finns här http://elinux.org/RPi_Easy_SD_Card_Setup#Flashing_the_SD_Card_using_Windows

Pi MusicBox med touchskärm

Vill du lägga till en extra funktion där du kan styra din uppspelning direkt på din Raspberry Pi så kan du installera touchskärmen. När du installerar touchskärmen får man också snygga omslag som visas på skärmen när spelaren är aktiv. Mer funktioner med touchskärm:

  • Låttitel, album och artist
  • Repeat
  • Play
  • Pause
  • Random
  • Volym
  • Bakgrundsbelysning

Först måste du installera Pi MusicBox, det krävs innan du ska installera skärmen på din Raspberry Pi men sedan ska det bara vara att följa instruktionerna på sidan vi ska länka till. Du måste använda SSH för att installera hela skriptet. Det är en fördel om du har använt det tidigare men annars står alla kommandon på sidan.

Här hittar du skriptet du ska installera efter Pi MusicBox.

https://github.com/ISO-B/pmb-pitft

I dagsläget fungerar det inte med Raspberry Pi 2. Sedan kan det uppkomma småproblem efter vägen. Vi hade problem med att slutföra installationen på grund av en wifi usb-dongle inte var kompatibel med skriptet. Det fungerade med vanliga Pi MusicBox men inte när skriptet var installerat och när vi gjorde en avslutande omstart.