Populära mediaspelare idag

Nu är inte xmms och Winamp de populäraste mediaspelarna längre, det var ett tag sedan man hade sin musik i dessa spelare, men vilka är det som används mest idag?

VLC

VLC media player är en fri mediaspelare som kan hantera de flesta filformaten man kastar på den. Den används främst till att spela upp videofiler då den har ett erkänt bra stöd för alla typer av videofiler. Som musikspelare fungerar den alldeles lysande då den kan spela upp mp3 och wmv. VLC är helt gratis att ladda ner, den är tillgänglig i versioner för både Mac och PC.

Ladda ner den här http://www.videolan.org/vlc/

iTunes

itunes

Trots att iTunes får massivt med kritik så är det många som använder den som en musikspelare på sin dator. Det har att göra med att det krävdes iTunes för att installera en iPhone, det har man dock ändrat på idag och nu kan man installera en ny iPhone utan iTunes eller en dator. I och med det har många iTunes installerat på din dator och använder det för att spela upp musik av gammal vana.

Vi skulle inte säga att det är den bästa för alla men för de som äger en iPhone är det en väldigt bra kompanjon.

http://www.apple.com/se/itunes/download/

Inbyggda spelare i Windows, Mac och på mobilen

De mediaspelare som kommer med operativsystemen används också ganska flitigt har vi sett. I Windows är det Windows Media Player som kan spela upp många kända filformat men inte lika bra som t.ex. VLC. Det brukar räcka för de flesta som inte använder mp3-filer så ofta.

När det kommer till Mac är det Quicktime Player som är den inbyggda spelaren som många använder. Det finns gratis plugins till Quicktime som kan förvandla den spelare till en som kan mäta sig med VLC och iTunes.

Spotify med egna filer

spotify

Spotify är främst en streamingtjänst men få vet om att man kan spela upp egna mp3-filer i den. På så sätt kan du kombinera ditt eget musikbibliotek med Spotifys, perfekt för den som redan har ett stort utbud på sin egen dator men vill gå över till att streama musik. Spotify har ett av världens största musikarkiv men ibland går vissa låtar eller album inte att hitta, har man den lokalt och vill lyssna på den behöver man inte lämna Spotifys program.

https://www.spotify.com/se/ (konto krävs för nedladdning och användning)

Så här använder du dina egna mp3-låtar i Spotify

Har du haft din musik i iTunes eller i Windows musikmapp då kan du gå till:

Inställningar – Sedan klicka i den källa du vill importera från

Denna görs sedan automatiskt.

För att lägga till filer som ligger på hårddisken och inte i iTunes eller i din musikmapp så måste du lägga till din egen källa. Spotify har stöd för mp3, mp4 och m4p-filer i sin spelare för externa källor.