Napster och nedladdningstjänsterna

Musikspelarnas uppsving som när det började att piratkopieras på nätet. Napster, DC++ och Pirate Bay har bidragit till att spelare som xmms började användas mer frekvent. Piratkopiering är dock inget nytt, även innan internet så kopierade man till höger och vänster i alla fall. Spridningen var mindre men tillvägagångssättet var desamma. Du har kanske kopierat kassettband eller VHS-filmer? Då var häxjakten på dessa piratkopierare mycket mindre eftersom det skedde lokalt och hade inte en så stor spridning som det har idag.

Napster den första riktiga succén

Napster1999 skapades datorprogrammet Napster och det var en söktjänst för mp3-filer där användare från hela världen kunde ansluta sig till. Alla fick tillgång till det utbud man hade på sin egen dator och då var det enkelt att söka upp en specifik låt eller album, sedan klickade man på ”ladda ner”. Musikindustrin såg dock rött när de såg hur snabbt deras musik spred sig. Nu kunde en person som satt i USA dela med sig till en annan som satt bakom en dator i Sverige, en låt spreds på bara några minuter.

Direct Connect (DC)

dc

Direct Connect började att dyka upp efter Napster blev stämda och blev svingad att stänga ner hela verksamheten som den såg ut då. Detta protokoll fungerade ungefär som Napster. Användare använder ett program för att ansluta sig mot en hub, en Direct Connect-server där man gör sin hårddisk tillgänglig för andra som också är anslutna till samma hub. Skillnaden är att inget sker via en central serve som Napster hade, här är det oftast användarna själva som lägger upp servrarna och vid sin storhetstid fanns det säkert upp mot 100 000 aktiva Direct Connect-hubbar. Hubbarna kunde drivas ganska obehindrat under slutet av 90-talet och början av 2000, ingen myndighet agerade mot privata hubbar. Några år senare startade man att slå mot hubbarna en efter en, även IP-adresser från de som delade ut sitt material samlades in, även för de som laddade ner. Intresset falnade då eftersom många blev rädd för att åka fast.

Bittorent

uTorrent en populär klient
uTorrent en populär klient

När jakten på piraterna trappades upp så kom det ett nytt fildelningsverktyg ut på internet, det var protokollet Bittorrent. Laddade man ner med en sådan klient så blev trafiken svårare att spåra, alla filer delades upp i många bitar som distribuerades till användare som ville komma åt filen. Filen som delades ut kunde inte kopplas till en specifik användare, de som laddade ner filen tog olika delar från alla användare. Den största Bittorent-sidan i världen är Pirate Bay och den grundades 2003 av tre stycken svenskar vid namn Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström. Grundarna dömdes till skadestånd och fängelse men själva sidan lever kvar än idag och inget vet exakt vilken som äger den.

Fildelning – Rätt eller fel?

Det är fel att fildela eftersom upphovsmakaren mister sin ersättning för de upplagor hon eller han inte säljer. Det är musiker, filmmakare och utvecklare av programvaror till datorer. Så är det men vissa menar att man inte blir bestulen fysiskt, det är inget som ”tas”, allt kopieras bara. I reklamkampanjer har man jämfört fildelning med att stjäla handväskor och bilar, därför har många börjat att stå upp för fildelningen.